Monitoring bodemvocht met slimme sensoren

Bij het beheren van onze steden is informatietechnologie en IOT (Internet Of Things) niet meer weg te denken. Het toepassen van sensoren speelt hierin een belangrijke rol. Pius Floris Boomverzorging past deze technologie toe bij het meten en op afstand uitlezen van bodemvocht. Door middel van slimme bodemvochtsensoren kan optimaal rekening gehouden worden met de vochtbehoefte van bomen en kunnen boombeheerders en groenvoorzieners efficiënter en duurzamer werken.  

Besparen op projectbezoek, watergift en inboet

Als vakspecialisten streven we vanzelfsprekend altijd naar het mooiste en beste resultaat voor onze opdrachtgever. En onze opdrachtgevers vragen naast een marktconforme prijs steeds vaker om duurzaamheid en transparantie. Dit geldt ook voor de nazorg van beplanting. Echter, uitval van beplanting als gevolg van verdroging of vernatting komt nog met regelmaat voor. Hoe voorkom je dat je kostbare tijd verliest aan het onnodig bezoeken van projecten en aan de uitval van kostbare beplanting? Het monitoren van bodemvocht met behulp van slimme sensoren biedt uitkomst!

Bodemvochtsensoren

Voor het meten van beschikbaar bodemvocht maakt Pius Floris Boomverzorging gebruik van een slimme bodemvochtsensor. Deze sensoren, die beschikbaar zijn in lengtes van 15, 30 en 60 cm worden in de wortelzone geplaatst. De robuuste sensoren maken gebruik van LoRa communicatie en hebben geen Wifi, gateway of simkaart nodig. De interne batterij gaat minimaal 3 jaar mee.

Afhankelijk van kluitgrootte adviseren wij om bij bomen een sensor van 30 of 60 cm te plaatsen. De sensoren kunnen worden weggewerkt in een gietrand, onder een drainage afsluitkap van 80 mm, onder boomschors of kokosmat en zelfs (afhankelijk van de nabijheid van een LoRa antenne) iets onder de grond. Bij heesters, bosplantsoen en vaste planten wordt in de regel een sensor van 15 cm gebruikt.

Online platform

Elk uur wordt de data van de bodemvochtsensor naar een online platform gestuurd. De data is op elk gewenst moment via zowel een computer als een smartphone beschikbaar. Op het platform kunnen verschillende projecten worden aangemaakt. De projecten zijn te koppelen aan verschillende gebruikers. Op deze manier kunnen zowel eigen medewerkers als medewerkers van de opdrachtgever (als viewer) meekijken. Het systeem kan e-mails versturen naar verschillende e-mailadressen. Dit kunnen waarschuwingen of kritische meldingen (alarmeringen) zijn. De aangemaakte taken en alarmen worden bijgehouden in een logboek.

Voordelen

Door middel van de slimme bodemvochtsensoren wordt optimaal rekening gehouden worden met de vochtbehoefte van bomen, hetgeen bijdraagt aan een meer duurzame manier van werken (waterbesparing, minder projectbezoeken, minder uitval) en besparing van kosten. Door de transparante werkwijze verbetert ook de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

ConnectedGreen

Pius Floris Boomverzorging maakt bij de monitoring van bodemvocht gebruik van het online platform van ConnectedGreen.

Deel deze pagina
instagram