Luister naar Pius de Podcast

Over Pius de Podcast

Lang leven de bomen! Pius de Podcast is een zesdelige serie van Pius Floris Boomverzorging, ter gelegenheid van hun veertigjarig bestaan. Leer alles over bomen en boomverzorging van de kenners, en volg het leven van eikel tot einde van Pius de Eik. Pius de Podcast wordt geproduceerd door het team van Bast – de bomenpodcast (bastdebomenpodcast.nl).

De productie van Pius de Podcast ligt in handen van Elianne Meijer en Joost Wilgenhof (bastdebomenpodcast.nl) in samenwerking met Jan Willem de Groot (Franchise Manager Pius Floris Boomverzorging).

Trailer Pius de Eik

Lang leven de bomen! Wist je dat we vroeger beton in holle bomen goten? Dat een volwassen es jaarlijks zo’n 40 kilo koolstofdioxide afvangt? Dat boomverzorgers vroeger ‘boomchirurgen’ heetten? En dat op een volwassen eik honderden verschillende organismen leven, terwijl een beuk het moet doen met enkele tientallen? Volg in Pius de Podcast de belevenissen van Pius, onze tamelijk eigenwijze eik, en leer ondertussen meer over hoe bomen en boomverzorgers werken. Pius de Podcast is een zesdelige serie van Pius Floris Boomverzorging en Boomadvies, geproduceerd door het team van Bast – de bomenpodcast (bastdebomenpodcast.nl). 

Datum: 7 juni 2021

#1 Het begint

Waarin eik Pius ontkiemt, en langs de waterkant in Veenendaal jonge boompjes worden geplant. 

Aan deze aflevering werkten mee: spin-in-het-web bij Pius Floris Boomverzorging Jan Willem de Groot, European Tree Technician Bert van Polen, en boomverzorgers Wouter Tepperik en Peter Jansman. Tijs Huys vertolkt de stem van Pius de Eik. Presentatie en edit: Elianne Meijer. Muziek van Julian Hight, Britse boomkenner én componist en muzikant (www.britainsancientforest.co.uk). Eindmontage: Jan Paul de Bondt. Pius de podcast is een productie van Joost Wilgenhof en Elianne Meijer van Bast - de bomenpodcast. 

Datum: 25 juni 2021

#2 Het groeit

Waarin puber Pius de Eik mijmert over het geluk van groei, en er bij het MH17-monument in Vijfhuizen herdenkingsbomen worden gesnoeid.

Aan deze aflevering werkten mee: Jan Willem de Groot van Pius Floris Boomverzorging, European Tree Technicians Henk Werner en Martijn Nooij. Tijs Huys vertolkt de stem van Pius de Eik. Presentatie en edit: Elianne Meijer. Muziek oa. van Lee Rosevere en van Julian Hight, Britse boomkenner én componist van muziek die rechtstreeks uit de bossen lijkt te komen. Eindmontage: Jan Paul de Bondt. Pius de podcast is een productie van Joost Wilgenhof en Elianne Meijer van Bast - de bomenpodcast. 

Datum: 2 juli 2021

#3 Volwassen

Waarin Pius de Eik bang is voor bliksem, en in een nieuwbouwwijk in Groningen kosten noch moeite gespaard worden om oude platanen te beschermen.

Aan deze aflevering werkten mee: Jan Willem de Groot, franchisemanager bij Pius Floris Boomverzorging, en Tree Technician Wiebe Tolman. Tijs Huys vertolkt de stem van Pius de Eik. Presentatie en edit: Elianne Meijer. Muziek oa. van Ben von Wildenhaus en van Julian Hight, Britse boomkenner én componist en muzikant. Eindmontage: Jan Paul de Bondt. Pius de podcast is een productie van Joost Wilgenhof en Elianne Meijer van Bast - de bomenpodcast

Datum: 9 juli 2021

#4 Het hoogtepunt

Waarin Pius de Eik de show steelt met zijn weelderige kroon en kinderen van Montessorischool Aan de Basis in Veenendaal de waarde van bomen bepalen.  

Aan deze aflevering werkten mee: Jan Willem de Groot van Pius Floris Boomverzorging en projectadviseur Marc Rotteveel oftewel de Ambassadeur van de Leefbare Stad. Met speciale dank aan directeur René Derksen en natuurlijk de kinderen van Montessorischool Aan de Basis in Veenendaal, voor hun verhaal. Pius de Eik wordt vertolkt door Tijs Huys. Presentatie en edit: Elianne Meijer. Muziek oa. van Julian Hight, een zeer muzikale Britse boomkenner. Eindmontage: Alfred Koster.

Pius de podcast is een productie van Joost Wilgenhof en Elianne Meijer van Bast - de bomenpodcast, voor Pius Floris Boomverzorging.

Datum: 5 november 2021

#5 Het breekt

Waarin een ouder wordende Pius de Eik zich zorgen maakt om z’n gezondheid, en een onfortuinlijke beuk in Zeist na grondig onderzoek slecht nieuws krijgt. Met een gastrol voor advocaat Jilles van Zinderen, specialist op het gebied van bomenrecht.

Aan deze aflevering werkten mee: Jan Willem de Groot van Pius Floris Boomverzorging, European Tree Technician Hidde Otter, en bomenrecht-advocaat Jilles van Zinderen. Met speciale dank aan de buurman van de beuk, de heer Cremers. De stem van Pius de Eik wordt vertolkt door Tijs Huys. Presentatie en edit: Elianne Meijer. Muziek oa. van Julian Hight, Britse boomkenner én componist en muzikant. Eindmontage: Alfred Koster.

Pius de podcast is een productie van Joost Wilgenhof en Elianne Meijer van Bast - de bomenpodcast, voor Pius Floris Boomverzorging.

Datum: 12 november 2021

Duur: 27:16

#6 Het einde

Waarin Pius de Eik zich neer moet leggen bij zijn sterfelijkheid, terwijl in Nuenen een andere ten dode opgeschreven eik vol leven blijkt te zitten. Met een gastrol voor Pius Floris, die veertig jaar geleden het bedrijf Pius Floris Boomverzorging begon.

Dit was de zesde en laatste aflevering van Pius, de podcast. Aan deze aflevering werkten mee: Jan Willem de Groot van Pius Floris Boomverzorging en ecoloog en boomtechnisch adviseur Guido Maas, en natuurlijk speciale dank aan Pius Floris, de man met wie het veertig jaar geleden allemaal begon. De stem van Pius de Eik werd vertolkt door Tijs Huys. Presentatie en edit: Elianne Meijer. Muziek oa. van Julian Hight, Britse boomkenner en muzikant. Eindmontage: Alfred Koster.

Pius de podcast is een productie van Joost Wilgenhof en Elianne Meijer van Bast - de bomenpodcast, voor Pius Floris Boomverzorging.

Datum: 19 november 2021

Duur: 28:10

instagram