Opgesloten in het blad eten de rupsen het binnenste bladweefsel weg

Kastanjemineermot oorzaak bruine blad in paardenkastanjes

Wellicht is het u al opgevallen: veel paardenkastanjes vertonen herfstkleuren en laten massaal hun bruin verdorde bladeren vallen. Niet omdat dit jaar de herfst zo vroeg zijn intrede heeft gedaan, maar als gevolg van een zware aantasting door de Kastanjemineermot.

De Kastanjemineermot (Cameraria ohridella) is een circa 5 mm grote vlinder die haar eitjes legt op het blad van paardenkastanjes. In tegenstelling tot de rupsen van andere vlindersoorten, zitten de rupsen van minerende soorten opgesloten in het blad en eten ze aldaar het binnenste bladweefsel weg. De gangen die daarbij ontstaan noemen we bladmijnen. Wanneer we de bladmijnen van dichtbij bekijken zien we in de mijnen een spoor van zwartkleurige uitwerpselen, die ook wel de ‘frass’ genoemd wordt. De bladeren verkleuren bruin en sterven uiteindelijk af.

Wat kun je er aan doen?

De larven van de Kastanjemineermot overwinteren in het afgevallen blad. Door de afgevallen bladeren in het najaar op te ruimen vermindert u de kans op aantasting in het voorjaar. Het opruimen van het blad heeft effect, maar is niet voldoende. Aanvullend op het ruimen van het blad kunnen feromoonvallen in de kronen van de paardenkastanjes geplaatst worden. Door het plaatsen van een dispenser met lokstof (feromoon), zal het mannetje van de mineermot worden aangetrokken en vervolgens worden gevangen in de feromoonval. Het plaatsen en het onderhouden van de feromoonvallen dient plaats te vinden in de periode april tot en met oktober.

Pius Floris Boomverzorging adviseert graag wat in uw situatie de beste toepassing is.

Deel deze pagina
instagram