'Verborgen' monumentale taxus verplant in binnenstad Alkmaar

Alkmaar maakte zondag kennis met een van de best bewaarde 'groene geheimen' van de Langestraat. Een ongeveer 130 jaar oude taxus die in een binnentuin in de Langestraat stond werd door Pius Floris Boomverzorging en Jos Blom kraanverhuur verplant. De boom was omgeven door bebouwing en daardoor volledig  aan het zicht onttrokken

Aanleiding voor de verplanting was de voorgenomen renovatie van één van de panden. Het duurzaam handhaven van de monumentale boom bleek niet haalbaar waarna besloten werd de boom te verplanten.

De voorbereidingen voor het verplanten van de taxus begonnen al ruim vier jaar geleden. Specialisten voerden een haalbaarheidsonderzoek uit en begonnen met het prepareren van de wortelkluit. Afgelopen zondag werd vroeg in de morgen begonnen met de verplanting.

Met behulp van een 450-tons telescoopkraan werd de monumentale boom over de huizen heen gehesen. Onder grote belangstelling vervolgde de taxus daarna zijn reis per dieplader door de stad in de richting van de rotonde op de Geestersingel. De nieuwe standplaats biedt de boom de optimale gelegenheid om zich nog eens 100 jaar verder door te ontwikkelen. 

Grote belangstelling verplanting

Onder grote belangstelling werd de taxus op een dieplader door de binnenstad gereden in de richting van de rotonde op de Geestersingel.

Nieuwe standplaats taxus

De taxus is geplant op de rotonde op de Geestersingel. De nieuwe standplaats biedt de boom de optimale gelegenheid om zich nog eens 100 jaar verder door te ontwikkelen. 

Deel deze pagina
instagram