Nieuwe resistograaf voor Noordelijke vestigingen

De vestigingen van Pius Floris Boomverzorging in Assen, Bergum en Groningen hebben sinds deze week de beschikking over een nieuwe resistograaf. 'Een mooie uitbreiding van ons sortiment onderzoeksapperatuur. Met deze volledig digitale resistograaf zijn we in staat om de breukgevoeligheid van bomen te onderzoeken' aldus boomtechnisch adviseur Wiebe Tolman.

Bij het onderzoek naar de breukgevoeligheid van bomen kan gebruik gemaakt worden van verschillende onderzoeksapparaten. De resistograaf is er daar één van. Met behulp van de resistograaf wordt een 3 mm dikke boornaald met een constante snelheid in het hout geboord. De weerstand die de boor ondervindt wordt geregistreerd in een grafiek. Hierdoor wordt inzichtelijk gemaakt waar in de boom gezond en aangetast hout aanwezig is.

Wiebe Tolman: 'We gaan de resistograaf deze week direct inzetten bij een aantal boomveiligheidsonderzoeken in de regio. Eén van de onderzoeken zal plaatsvinden in Bierum bij een oude beuk met een grote inrotting in een oude snoeiwond. Op basis van het onderzoek bepalen we of er nog voldoende gezond hout aanwezig is om de boom op een verantwoorde wijze te kunnen behouden'.

Bij het uitvoeren van boomveiligheidsonderzoeken met de resistograaf hanteert Pius Floris Boomverzorging een strak protocol. Zo wordt er niet vaker dan noodzakelijk in een boom geboord en wordt er nooit dieper geboord dan strikt noodzakelijk is.

Deel deze pagina
instagram