Zigzagwesp in Amsterdamse iepen

Waarneming Iepenzigzagwesp in Amsterdamse iepen

“De iepenzigzagbladwesp: een nieuwe exoot in Nederland”

Dit was de titel van een bericht op de website natuurbericht.nl, waarmee de eerste waarneming van de iepenzigzagwesp in Nederland werd aangekondigd (Mol & Vonk 2014). De Iepenzigzagwesp (Aproceros leucopoda) is inheems in Oost Azië en komt sinds 2003 voor in Europa. De eerste waarnemingen waren in Polen en Hongarije en sindsdien heeft de wesp zich in westelijke richting verplaatst. De eerste waarneming van de iepenzigzagwesp in Nederland dateert van 2013. In Nederland wordt de iepenzigzagwesp steeds vaker waargenomen. Zo ook op één van de projecten van Pius Floris Boomverzorging in Amsterdam.

De rups van de iepenzigzagwesp vreet in zigzagpatroon een weg tussen de nerven van het blad, wat een zeer herkenbaar beeld geeft (zie afbeeldingen). De rupsen zijn zwart van kleur en hebben witte poten en lange driedelige antennes. De vrouwtjes kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten. De jonge vrouwelijke exemplaren zijn na een maand vruchtbaar, hetgeen betekent dat er jaarlijks tot wel vier generaties geboren kunnen worden. Mede dit maakt de soort tot potentieel zeer invasief.

Op basis van informatie uit andere Europese landen weten we dat de larven van de iepenzigzagwesp kunnen leiden tot schade aan iepen. De iepen overleven weliswaar de vraat, maar gaan er esthetisch sterk op achteruit. In enkele gevallen sterven zwaar aangetaste takken af.. De mate van aantasting in Nederland is op dit moment nog beperkt en van massale kaalvraat is (nog) geen sprake. Op dit moment is niet bekend wat hef effect van herhaaldelijke kaalvraat is.

Literatuur

Mol, A. & Vonk, D. (2014) De iepenzigzagbladwesp: een nieuwe exoot in Nederland. http:// www.natuurbericht.nl/?id=12191

Deel deze pagina
instagram