Monitoring bodemvocht verplante lindebomen met slimme sensoren

In opdracht van de gemeente Smallingerland heeft Pius Floris Boomverzorging Bergum onlangs een 3-tal monumentale lindebomen verplant in het centrum van Drachten. Een belangrijk onderdeel van de nazorg is het op het juiste moment geven van voldoende water.

Pius Floris Boomverzorging maakt hierbij als hulpmiddel gebruik van slimme bodemvochtsensoren. Door middel van de sensoren kan optimaal rekening gehouden worden met de vochtbehoefte van de bomen en kan zowel de boombeheerder als degene die water moet geven efficiënter en duurzamer werken.  

De sensoren, die beschikbaar zijn in lengtes van 15, 30 en 60 cm worden in de wortelzone geplaatst. De robuuste sensoren maken gebruik van LoRa communicatie en hebben geen Wifi, gateway of simkaart nodig. De interne batterij gaat minimaal 3 jaar mee. Elk uur wordt de data van de bodemvochtsensor naar een online platform gestuurd. De data is op elk gewenst moment via zowel een computer als een smartphone beschikbaar.

Door middel van de slimme bodemvochtsensoren kan optimaal rekening gehouden worden met de vochtbehoefte van bomen, hetgeen bijdraagt aan een meer duurzame manier van werken (waterbesparing, minder projectbezoeken, minder uitval) en besparing van kosten. Door de transparante werkwijze verbetert ook de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Pius Floris Boomverzorging maakt bij de monitoring van bodemvocht gebruik van het online platform van ConnectedGreen. Inmiddels heeft Pius Floris Boomverzorging al meer dan 70 slimme bodemvochtsensoren in gebruik op projecten in Nederland en Belgie.

Deel deze pagina
instagram