Geslaagde Roadshow Pius Floris Boomverzorging Belgiƫ

Op woensdag 8 november 2017 was Millennium Golf in het Belgische Paal het decor van de Pius Floris Boomverzorging Roadshow. De ruim 40 aanwezige deelnemers werden aan de hand van vier korte presentaties bijgepraat over een aantal onderwerpen, waaronder bomen & wet, registratie van boomveiligheidscontroles en planmatig boombeheer.

Nadat de aanwezigen welkom waren geheten door Armand Vliegen, commercieel directeur Belgie, werd het middagprogramma afgetrapt door Meester Louis Christoffels van Christoffels Neven Claessens advocaten uit Lanaken. Christoffels sprak over bomen en wetgeving en behandelde recente jurisprudentie van zaken waarbij bomen schade veroorzaakt hebben. De wetgever is in alle gevallen vrij duidelijk: als boomeigenaar ben je in beginsel aansprakelijk voor de schade die jou boom(tak) veroorzaakt. Dit maakt voldoende controle en onderhoud noodzakelijk, zeker op locaties waar sprake is van een hoge gevaarzetting (bijvoorbeeld langs wegen).

De heer Johan Ubachs van de Stad Genk sprak aansluitend over de manier waarop de Stad Genk met behulp van onder andere GIS de controle en het beheer van bomen binnen de stad heeft georganiseerd. Aan de hand van meerjarenplannen is ruimschoots van te voren duidelijk welke bomen wanneer gesnoeid moeten worden.

Na een korte koffiepauze, waarin volop kennis en ervaring werd uitgewisseld, was het de beurt aan Ben Buyvoets van Pius Floris Boomverzorging Beringen, om de aanwezigen mee te nemen in zijn visie op het inventariseren en controleren van bomen. Buyvoets presenteerde een vijfstappenplan waarmee elke boombeheerder aan de slag kan. 

Stap 1: Goed kaartmateriaal en plaatsbepaling bomen

Stap 2: Inventarisatie bomenbestand

Stap 3: Opstellen boombeleid

Stap 4: Uitvoeren boomveiligheidscontrole

Stap 5: Uitvoeren planmatig boombeheer

De middag werd afgesloten door Henk Werner van Pius Floris Boomverzorging Amsterdam. In zijn presentatie vertelde Werner over het ‘Pius Floris Boomverzorging Zorgfasenplan’ waarbij elke boom, afhankelijk van boomgrootteklasse en levensfase, wordt onderhouden conform vooraf vastgestelde snoeimethode. In tegenstelling tot het snoeien op beeld gaat het Zorgfasenplan uit van het onderhoud van bomen op basis van frequentie. Willen we gezonde, functionele en veilige bomen in onze steden, dan is het Zorgfasenplan daarvoor de ultieme basis.

We kijken terug op een zeer geslaagde en interactieve middag. In 2018 zal deze kennismiddag een vervolg krijgen.  

Deel deze pagina
instagram